Hoge nood voortaan in kerkdorpen Beesel geen probleem meer

dinsdag 23 juni 2020

Hoge nood is voortaan geen probleem meer in Reuver, Beesel en Offenbeek, de drie kerkdorpen van de gemeente Beesel. In elke kern stellen twee bedrijven of instellingen hun toiletten open voor passanten.

Het initiatief is te danken aan een motie van CDA-raadslid Will Killaars-Schoolmeesters, die op 27 januari 2020 unaniem werd aangenomen. Bij de uitvoering heeft de gemeente samengewerkt met de Toiletalliantie, een samenwerkingsverband van dertien maatschappelijke organisaties, onder leiding van de Maag Lever Darm Stichting. Raadslid Killaars plakte de eerste verwijssticker van de Toiletalliantie op de deur van het gemeentehuis, samen met wethouder Marcel Roelofs en Inga Swane van de Toiletalliantie/Maag Lever Darm Stichting.
Ook is er een app met de naam HogeNood die bezoekers van de gemeente Beesel verwijst naar de dichtstbijzijnde publiek toegankelijke toiletvoorziening. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play store of de Apple store. De HogeNood-app kan ook elders in Nederland en België worden gebruikt om toiletten te vinden.

Toiletgastvrij

Wethouder Marcel Roelofs is er blij mee: “Veel mensen met fysieke klachten durven nauwelijks de deur uit als ze niet zeker zijn dat er voor hen een toilet in de buurt is. Bovendien doen veel toeristen onze kerkdorpen aan, die moeten ook af en toe naar de wc.” Met het realiseren van zes publiek toegankelijke toiletvoorzieningen in een gemeente van 13.500 inwoners doet  de gemeente Beesel het in één klap ruimschoots beter dan het landelijk gemiddelde.
De Toiletalliantie riep toeristische hotspots en overheden onlangs op meer publiek toegankelijke wc’s te regelen. “Limburg blijft in qua toiletvoorzieningen achter bij de rest van het land”, aldus woordvoerder Ivo Thonon. Het samenwerkingsverband, met onder meer patiëntenverenigingen, ouderenbonden en reizigersorganisatie Rover, is blij met het Beeselse initiatief. “Voor mensen met darm- en blaasproblemen is het een serieus probleem. Door sanitaire-stop-stress durven sommige mensen de deur niet uit. Wij zijn blij dat Beesel het goede voorbeeld geeft in Limburg en hopen dat veel andere gemeenten dit initiatief volgen.”

Locaties

Publiek toegankelijke toiletvoorzieningen zijn te vinden op de volgende locaties:

  • Beesel: De Troubadour en Herberg De Bongerd
  • Reuver: Gemeentehuis en Bakker Bart
  • Offenbeek: Zalencentrum De Schakel en De Paerssjtal