Lintjesregen 2020: drie koninklijke onderscheidingen

vrijdag 24 april 2020

In verband met de coronacrisis kent de traditionele Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag een aangepaste vorm. De burgemeesters hadden overal opdracht om vrijdagochtend 24 april 2020 telefonisch contact op te nemen met de genomineerde inwoners uit hun gemeente om hen op de hoogte te stellen van hun Koninklijke Onderscheiding. Dat vond burgemeester Bob Vostermans van de gemeente Beesel te mager. Persoonlijk bracht hij de gedecoreerden een bloemetje. De onderscheidingen zelf mocht hij nog niet uitreiken. Dat gebeurt later dit jaar wanneer de beperkende maatregelen tegen het coronavirus zijn versoepeld.

In de gemeente Beesel zijn dit jaar drie personen onderscheiden. Alle drie zijn ze benoemd  tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw Nellie Jetten-Lenaers (90 jaar), ReuverMevrouw Nellie Jetten-Lenaers bij haar voordeur tijdens Lintjesregen

Mevrouw Nellie Jetten-Lenaers is sinds 1973 tot heden vrijwilligster bij de plaatselijke afdeling van het Nederlandse Rode Kruis/welfare werk. Ondanks haar leeftijd is zij nog steeds een van de hoofdleidsters van het plaatselijke welfarewerk. Ze houdt zich o.a. bezig met de inkoop van materialen en bezoekt mensen thuis die niet actief kunnen deelnemen. Ze levert haar bijdrage ook aan andere activiteiten van het Rode Kruis, zoals de collectes, de verkoop van welfareproducten en de verzorging van het avondprogramma van de vakantieboot Henri Dunant als die aanmeert in Beesel.
Van 2005 tot 2013 beheerde mevrouw Jetten de kas van de line-dancegroep van de Sociëteit voor Ouderen.
Sinds 2006 tot heden verricht zij  vrijwilligerswerk voor de Zorggroep Noord-Limburg. Zo begeleidt ze de handwerk/hobbygroep van Stichting Bosdael en helpt ze bij de dagverzorging door het uitvoeren van diverse voorkomende werkzaamheden.

Mevrouw Angelique Aelen-Giesen (65 jaar), ReuverMevrouw Angelique Aelen-Giesen met haar man en burgemeester Vostermans in de tuin

Mevrouw Angelique Aelen-Giesen zet zich al ruim twintig jaar zich in voor de gemeenschap op het gebied van natuur en milieu met als doel bewustwording van de medemens voor de natuur.
Zij is voorzitter van de plaatselijke IVN-afdeling en vrijwilligster bij IVN Limburg, het IKL en de gemeente.
Mevrouw Aelen werkte mee aan diverse projecten ter verbetering van de natuur en levert een actieve bijdrage aan bijscholingen die het IVN organiseert. Bij provinciale campagnes zoals de Bloeiende Bermen in 2004 of de Natuurkroegentocht in 2008 zorgde zij ervoor dat IVN De Steilrand hier actief bij betrokken werd. De betrokkenheid van de jeugd bij de natuur is voor mevrouw Aelen een grote drijfveer. Zij betrekt hen met eigen jeugdnatuur activiteiten zoals de organisatie van excursies, schoolgidsenwerk en markten. Met de gemeente werkt ze samen bij projecten zoals de Schone Maas actie en De Nacht van de Nacht.

De heer Herman Geerlings (74 jaar), BeeselDe heer Herman Geerlings met zijn vrouw en burgemeester Vostermans bij de voordeur.

De heer Herman (‘Herm’) Geerlings is lid van de Postduivenvereniging Beesel en vervult sinds 1999 tot heden de functie van secretaris en penningmeester. Hij is sinds 1978 ook vrijwilliger bij De Noordlimburgse Unie van postduivenverenigingen, een samenwerkingsverband van 25 verenigingen in Noord- en Midden Limburg. Sinds 1998 vervult hij de functie van secretaris en verzamelt en coördineert hij de uitslagen van deze verenigingen en publiceert ze op de diverse postduivensites.
Ook maakt hij zich sinds 2011 als bestuurslid verdienstelijk bij Filatelistenvereniging Filvero. Al 8 jaar geeft hij informatie over het verzamelen van postzegels aan kinderen van Basisschool Bosdael in het kader van contact tussen ouderen en jongeren.
Tevens is de heer Geerlings al ruim veertig jaar (sinds 1978) penningmeester van Hengelsportvereniging St. Joris. Hij heeft zitting in diverse commissies die activiteiten organiseren.