Gemeente Beesel zet in op heldere taal

dinsdag 7 april 2020

Medewerkers kunnen van thuis uit een cursus volgen en krijgen schrijftips en goede voorbeelden uit de praktijk. Ook tijdens de huidige crisis kunnen de trainingen gewoon doorgaan omdat ze online te volgen zijn.

Waarom heldere communicatie?

Wij willen dat iedereen in onze gemeente kan meedoen. Daarvoor is het belangrijk dat alle inwoners van onze gemeente kunnen begrijpen wat wij schrijven en zeggen. Zeker in een situatie zoals nu, komt maar weer naar voren hoe belangrijk heldere communicatie is.
Nieuwe medewerkers krijgen meteen een training
Iedere nieuwe medewerker krijgt in zijn introductieperiode de online training Helder en Klantgericht E-mailen. Deze training richt zich op eenvoudig en vriendelijk taalgebruik in e-mail, brieven en andere teksten. Zo nemen wij nieuwe medewerkers vanaf de start mee in het uitdragen van waar wij bij gemeente Beesel voor staan: #gewoonsamen, #gewoon anders.

Huidige medewerkers leren omdenken

Ook de huidige medewerkers worden meegenomen in het traject. Hierbij staat bewustwording van soms ambtelijk of vakinhoudelijk taalgebruik voorop. Teksten worden kritisch bekeken en samen opnieuw opgezet. Taalgebruik is iets dat niet van de een op de andere dag verandert. Maar gewoontes aanpassen kan. Dat blijkt de laatste weken in de hele samenleving.