Proef afval scheiden in openbare ruimte

donderdag 31 oktober 2019

Papier, glas, blik, plastic verpakkingen, drankenkartons en GFT. Allemaal grondstoffen die goed te recyclen zijn. In onze gemeente scheiden huishoudens al zoveel mogelijk afvalstoffen met als doel dat er zo min mogelijk grondstoffen onnodig de verbrand worden.

Ook buiten de deur

Maar zodra u buiten de deur komt, werkt dit anders. De uitgelezen krant, een leeggedronken blikje en een gebruikt frietbakje worden allemaal in één en dezelfde afvalbak op straat gegooid. Terwijl ook dit afval goed te scheiden is. Daarom plaatsen we als proef op twee plekken in het centrum van Reuver een afvalbak die afvalscheiding mogelijk maakt. In deze afvalbak kunnen bezoekers van het centrum plastic, blikjes en restafval apart weggooien.

Waar staan de nieuwe afvalbakken

De nieuwe afvalbakken staan op het Raadhuisplein nabij de voetgangersoversteekplaats aan de Rijksweg en op de Wilhelminalaan nabij de glasbak en het station. Deze plekken zijn gekozen, omdat uit onderzoek bleek dat hier het meeste afval vrijkomt van vooral plastic, blikjes en restafval.

Welk afval in de oranje en grijze bak?

De afvalbak heeft drie compartimenten. Daarvan zijn er twee oranje en één grijs. In één van de oranje bakken kunnen plastic verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan plastic flesjes of verpakkingen van snacks, snoep of broodjes. De andere is voor frisdrank- en bierblikjes. In de grijze bak kan al het andere afval, zoals bijvoorbeeld een chipszakje, ijsstokjes of kauwgom. Voor de kleur van de bakken zijn de richtlijnen van Rijkswaterstaat gevolgd voor herkenbaarheid en uniformiteit.

Hoe lang duurt de proef?

De proef duurt een half jaar. Tussentijds wordt bekeken hoe het afval scheiden gaat. Als na de proefperiode blijkt dat het gewenste resultaat is bereikt, is het voornemen om meer afvalbakken voor afvalscheiding op diverse andere plekken te plaatsen.

Help ook mee!

Help ook mee met afval scheiden in het centrum door afval in de juiste afvalbak te gooien. Op deze manier kunnen we nog meer grondstoffen hergebruiken!