Vier je stemrecht

dinsdag 12 februari 2019

Het is 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen! Wij vinden het heel gewoon dat iedereen van 18 jaar of ouder mag stemmen, maar dat is niet altijd zo geweest. In een aantal landen ter wereld is dat helaas nog steeds niet het geval. Stemmen is een voorrecht.

Zodra je achttien bent, mag je in Nederland meebeslissen. Tegenwoordig is dat vanzelfsprekend, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat iedereen stemrecht kreeg. Discussie, debat, demonstraties: jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd voortaan mochten stemmen. Dat vieren we het hele jaar.

Burgemeester Petra Dassen: ‘Als vrouwelijke burgemeester ben ik me extra bewust van het (voor)recht dat wij hier hebben. Generaties voor ons hebben gestreden voor gelijkheid. Alleen dat al is voor mij een reden om samen met anderen te laten zien wat het betekent om in een vrij land te leven. Om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting én het recht om te kiezen of als volksvertegenwoordiger actief te zijn.’

Meer weten: https://ikviermijnstem.nl/