Prettig wonen in een schone buurt

woensdag 16 januari 2019

Als eigenaar van een hond weet u hoeveel plezier een hond geeft. Als u de uitwerpselen van uw hond opruimt, houdt u het ook plezierig voor uw buurtbewoners. Het is prettiger wonen in een schone buurt.

Aandacht voor opruimen hondenpoep

Steeds vaker zien we dat buurtbewoners zelf actie ondernemen tegen hondenpoepoverlast in hun buurt. Dat doen ze door bijvoorbeeld zelf op te ruimen en/of bordjes te plaatsen. Ook krijgt de gemeente regelmatig meldingen van deze overlast. Samen met de melder(s) ruimt de gemeente dan de naaste omgeving op en spuit afbeeldingen op de stoep of straat met de boodschap: ‘Een beetje baas ruimt op’. Op veel plekken heeft dit een positief effect.

Boodschap voor de niet opruimers

Veel baasjes ruimen al goed op. Daar zijn we heel blij mee. Deze boodschap is dan ook voor de hondeneigenaren die nog niet (alles) opruimen. Binnen de bebouwde kom staan op veel plekken depodogs, speciale prullenbakken met zakjes waar u de uitwerpselen in kunt gooien. Staat er geen depodog in de buurt, dan kunt u ook gebruik maken van een gewone prullenbak. Of u gooit het volle zakje thuis bij het restafval. Het beste is om altijd een zakje van thuis mee te nemen. Zo heeft u altijd een opruimmiddel bij de hand en is het dus heel eenvoudig om de buitenruimte netjes te houden.

Opruimen in het buitengebied

In het openbare gedeelte van het buitengebied geldt in principe geen opruimplicht. Echter ook in het buitengebied gelden fatsoensnormen. Nabij woningen en erven is het wel zo netjes de uitwerpselen van uw hond op te ruimen. Laat uw hond niet lopen op akkers en weiden, ook niet als er op dat moment geen vee loopt. De uitwerpselen van honden kunnen ernstige ziekten veroorzaken bij vee. Via hondenpoep worden parasieten verspreid die bij runderen leiden tot doodgeboren kalveren.

Zelf aan de slag?

Wilt u in uw buurt ook zelf aan de slag met de hondenpoepoverlast? Vooral doen. Plaats samen met buurtbewoners bordjes of organiseer een opruimactie. Als u afbeeldingen wilt laten spuiten of vragen heeft, neem dan contact op met de gemeente.