Open Monumentendag 2022

Datum: zaterdag 10 september 2022 10.00 - 17.00. Locatie: Reuver

Op zaterdag 10 september is van 10.00 tot 17.00 uur weer de landelijke Vriendenloterij Open Monumentendag. Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel, samen met de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, doet dit jaar weer mee. Het thema dit jaar is: ‘Duurzaam duurt het langst”. Veel monumenten hebben in hun rijke historie vaak meerdere functies gehad: ze zijn doorontwikkeld met de tijd. Decennia oude monumenten zijn al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Maar hoe duurzaam ziet de toekomst van ons monumentaal verleden er eigenlijk uit?

Aan de hand van het thema heeft de organisatie weer een gevarieerd programma samengesteld, dat plaats vindt in het dorp Reuver. Wilt u meer weten over het programma? Het volledige programma staat op www.maas-enswalmdal.nl en op www.beesel.nl. Of kom op zaterdag 10 september naar de stand in de Gresbuus in het Grescollege aan Keulseweg 36 in Reuver waar we u graag het programma toelichten. 

Programma (alle activiteiten zijn gratis)

A. Restaurant De Gresbuus – startpunt (Keulseweg 36)

Het grofkeramisch bedrijf Teeuwen heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de industriële groei en bloei van het dorp Reuver en met name de wijk Offenbeek. Samen met nog een schoorsteen uit het begin van de 60er-jaren van de vorige eeuw vormen de fabriekshallen een laatste restant van de grofkeramische industrie die in zijn hoogtijdagen een van de belangrijkste productiecentra van gresbuizen in Nederland was. Als zodanig is ze dus van meer dan alleen lokale betekenis. Hiermee is het fabriekscomplex van belang voor de sociaaleconomische geschiedenis van de streek en zelfs van heel Nederland. Door het gebouw niet geheel te slopen, maar te zoeken naar een passende herbestemming past het in het thema duurzaamheid.

Film

In de school zal de film “Duurzaamheid duurt het langst” worden vertoond met oude beelden van de greswarenfabriek Teeuwen en de transformatie tot school. Duur ca 20 min.
Tijd: doorlopende presentatie vanaf 10.15-16.30.

Fototentoonstelling

Aan de hand van een fototentoonstelling met prachtige foto’s op groot formaat krijgt men een beeld van de vroegere activiteiten in de greswarenfabriek Teeuwen. Ook zijn er foto's van de gedeeltelijke sloop en de restauratie van het nog bestaande gedeelte van de fabriek.

Rondleidingen

Om het hele uur zijn er enthousiaste rondleiders die u rondleiden door de verschillende delen van de vroegere greswarenfabriek.
Tijd: 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30

Stand duurzaamheid

Ook de gemeente Beesel is dit jaar op OMD vertegenwoordigd en wel met een stand over duurzaamheid. Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak een uitdaging. Want hoe maak je monumenten circulair, zodat de materialen die je gebruikt om te verduurzamen ooit hergebruikt kunnen worden? Hoe behoud je de cultuur-historische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch stadsbeeld?

Stand De geheime tuin

I&G de geheime tuin is gevestigd in het monumentale pand Willem Limburg in Reuver waar ze een recycle/upcycle woonwinkel hebben. Zij zijn op allerlei manieren bezig met duurzaamheid. Zo worden oude meubels opgeknapt en maken ze met verschillende oude materialen creatieve combinaties waardoor spullen een “tweede” (of derde, vierde) leven krijgen.

PUUR Theater in actie

Leden van PUUR Theater zullen met korte optredens herkenbare en hilarische anekdotes uit het verleden uitbeelden, gebaseerd op verhalen uit de oude greswarenfabriek; dit als voorbereiding op opnames van de shortfilm genaamd 'ANNE'. Het is een zelfgeschreven productie, die grotendeels in de greswarenfabriek wordt opgenomen en begin 2023 in de bioscoop te zien zal zijn.

B. Beschermd dorpsgezicht Ronckenstein

Het beschermd dorpsgezicht Ronckenstein is gelegen in het dal van de Schellekensbeek. In dit dal is in de middeleeuwen al een watermolen gebouwd met daarbij enkele boerderijtjes. Zo ontstond het schilderachtige gehucht Ronckenstein. Het bestaat nu behalve uit een watermolen met molenvijver, ook uit tot woonhuizen verbouwde boerderijtjes, een kapel en een dubbelviaduct. In het beschermd dorpsgezicht zien we hergebruik van oude materialen, gebruik van oude technieken, maar ook een duurzame herbestemming van vroegere (vakwerk)boerderijtjes.

Rondleidingen

Op regelmatige tijden zullen er onder deskundige leiding van een gids rondleidingen door het beschermd dorpsgezicht worden gehouden. Deze rondleidingen duren drie kwartier tot een uur.
Tijd: 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30