Verbetering Centrum Reuver

Fraaie balans tussen een functioneel en gezellig centrum

Hoe ziet de herinrichting er uit?

Het centrum van Reuver moet volgens de inwoners en ondernemers gezellig én functioneel worden. Dat betekent meer beleving, meer groen, plek voor terrassen en tegelijk voldoende ruimte voor de kermis, een tent, de weekmarkt en parkeren. Deze input gaven de Reuverse mensen tijdens een gezamenlijke dorpsconferentie in 2019. Dit is verwerkt in een ontwerp voor het hele centrum, dat een groot verschil toont met de huidige situatie, waar slechts een groot verhard plein te zien is.

Groen

Naast de bestaande bomen wordt er een flink aantal nieuwe bomen, struiken en planten geplant. We kiezen daarbij voor planten die al vroeg in het seizoen groen zijn en waarbij de verschillende soorten er voor zorgen dat het ook het hele seizoen groen blijft. De bomen en planten zijn van goede kwaliteit, zodat het centrum ook op dit onderdeel klaar voor de toekomst is.

Beleving

In het centrum komt veel meer sfeer door de toevoeging van groen, maar ook door meer ruimte voor terrassen en ontmoetingsplaatsen. De banken rondom de bomen worden voorzien van houten zitjes, de fontein krijgt een upgrade zodat de kinderen hier uren speelplezier kunnen beleven.

Gedeeld, veilig gebruik (shared space)

Het Raadhuisplein en een gedeelte van de Rijksweg en Pastoor Vranckenlaan zijn in het nieuwe ontwerp een zogeheten ‘shared space’. Dit betekent dat voetgangers, fietsers en auto’s samen gebruik maken van de weg. Binnen een shared space maken formele regels plaats voor sociaal gedrag. Bestuurders, fietsers en voetgangers maken samen uit wie voor gaat.

Parkeren

De parkeerplaatsen op het Raadhuisplein verdwijnen. Deze zijn al eerder gecompenseerd met de nieuw aangelegde parkeerplaatsen bij Rustoord. Om te voldoen aan de wens van ondernemers zijn in het nieuwe ontwerp extra plaatsen toegevoegd aan de Rijksweg en de Pastoor Vranckenlaan. In overleg met de ondernemers in het centrum worden de parkeerplaatsen verdeeld in kort (0,5 uur), middellang (2 uur) en lang parkeren (geen tijdsduur). De parkeerplaatsen zullen ook beter bewegwijzerd worden.

Functioneel

De kermis en de weekmarkt kunnen ook met de nieuwe inrichting plaatsvinden op het Raadhuisplein. Een deel van het groen is verplaatsbaar, zodat er genoeg ruimte voor de attracties blijft. De weekmarkt kan doorgaan zonder elementen te hoeven verplaatsen.

Toekomstbestendig

Het hele ontwerp is zo gemaakt dat het centrum weer toekomstbestendig is én waarbij ook naar duurzaam gebruik van materialen is gekeken. Bestaande onderdelen worden zoveel mogelijk hergebruikt, zoals bestrating en meubilair.

De planning

Op 25 juni 2022 is het nieuwe centrum officieel geopend.

De werkzaamheden zijn in 2 gedeeltes uitgevoerd (gedeelte 1: 2021 en gedeelte 2: 2022).

Gedeelte  1: oktober – december (Fase 1 t/m 3)

Start werk: 11 oktober

 • Fase 1: We starten met de werkzaamheden op het Raadhuisplein: aanbrengen (verhoogde) groenvakken en het aanpassen van de bestratingen.
 • Fase 2: Pastoor Vranckenlaan tussen de het Raadhuisplein en Ronckenstein. Hier gaan we de bestratingen aanpassen en groenvakken toevoegen.
 • Fase 3: Vanaf begin november worden er werkzaamheden op de Rijksweg uitgevoerd zoals het aanbrengen van parkeerplaatsen en groenvakken. Dit zijn werkzaamheden die in het verkeer gemaakt worden. De werkzaamheden lopen door in het 2de gedeelte.

Gedeelte 2: maart – mei (Fase 4 t/m 6)

 • Fase 4: Pastoor Vranckenlaan vanaf Ronckenstein tot aan de Rijksweg wordt - indien de weersomstandigheden het toelaten - in februari 2022 uitgevoerd. Als het mogelijk is worden de werkzaamheden na carnaval uitgevoerd. Ook worden de weg en de parkeerplaatsen aangepast.
 • Fase 5 en 6: De resterende werkzaamheden op de Rijksweg worden aansluitend aan de Pastoor Vranckenlaan uitgevoerd. De bestratingen van de rijweg worden aangepast en de verkeersremmende voorzieningen worden aangebracht.

Wegafsluitingen tijdens verbouwing centrum Reuver

De volgende afsluitingen zijn er bij de verschillende fases:

 • Fase 1: 18 oktober t/m 12 november: afsluiting Raadhuisplein.
 • Fase 2: 8 november t/m 1 december: afsluiting Past. Vranckelaan van Raadhuisplein tot Karel Doormanlaan.
 • Fase 3: 2 december t/m 25 februari: geen afsluitingen, werkzaamheden worden ‘in het verkeer’ uitgevoerd.
 • Fase 4: bij goede weersomstandigheden: 31 januari t/m 25 februari: Past. Vranckenlaan van Karel Doormanlaan tot Rijksweg. Bij mindere weersomstandigheden: 7 maart t/m 1 april.
 • Fase 5: aansluitend aan fase 4: bij goed weer: 7 maart t/m 25 maart: Rijksweg tussen Stationstraat en St. Gerardusstraat. Bij minder weer: 4 april t/m 22 april.
 • Fase 5: aansluitend aan fase 5: 28 maart t/m 15 april: Rijksweg van Past. Vranckenlaan tot Keulseweg. Bij minder weer van 25 april t/m 6 mei.

Bij fase 4 t/m 6 wordt de Kermisomleiding ingesteld: via Stationstraat / Wilhelminalaan / Keulseweg.
Voor de andere fases zijn geen omleidingen voorzien.

Vragen

Heeft u vragen over de herinrichting van het centrum in het algemeen?

Hier kan Eric Hunnekens u meer over vertellen.
eric.hunnekens@beesel.nl of via het algemene nummer van de gemeente: 077 4749292