Hoe ziet de herinrichting er uit?

Het centrum van Reuver moet volgens de inwoners en ondernemers gezellig én functioneel worden. Dat betekent meer beleving, meer groen, plek voor terrassen en tegelijk voldoende ruimte voor de kermis, een tent, de weekmarkt en parkeren. Deze input gaven de Reuverse mensen tijdens een gezamenlijke dorpsconferentie in 2019. Dit is nu verwerkt in een ontwerp voor het hele centrum, dat een groot verschil toont met de huidige situatie, waar slechts een groot verhard plein te zien is.

Groen

Naast de bestaande bomen wordt er een flink aantal nieuwe bomen, struiken en planten geplant. We kiezen daarbij voor planten die al vroeg in het seizoen groen zijn en waarbij de verschillende soorten er voor zorgen dat het ook het hele seizoen groen blijft. De bomen en planten zijn van goede kwaliteit, zodat het centrum ook op dit onderdeel klaar voor de toekomst is.

Beleving

In het centrum komt veel meer sfeer door de toevoeging van groen, maar ook door meer ruimte voor terrassen en ontmoetingsplaatsen. De banken rondom de bomen worden voorzien van houten zitjes, de fontein krijgt een upgrade zodat de kinderen hier uren speelplezier kunnen beleven.

Gedeeld, veilig gebruik

Het Raadhuisplein wordt in het nieuwe ontwerp een zogeheten ‘shared space’. Dit betekent dat voetgangers, fietsers en auto’s samen gebruik maken.

Parkeren

De parkeerplaatsen op het Raadhuisplein verdwijnen. Deze zijn al eerder gecompenseerd met de nieuw aangelegde parkeerplaatsen bij Rustoord. Om te voldoen aan de wens van ondernemers zijn in het nieuwe ontwerp extra plaatsen toegevoegd aan de rijksweg en de Pastoor Vranckenlaan. In overleg met de ondernemers in het centrum worden de parkeerplaatsen verdeeld in kort, middellang en lang parkeren.

Functioneel

De kermis en de weekmarkt kunnen ook met de nieuwe inrichting plaatsvinden op het Raadhuisplein. Een deel van het groen is verplaatsbaar, zodat er genoeg ruimte voor de attracties blijft. De weekmarkt kan doorgaan zonder elementen te hoeven verplaatsen.

Toekomstbestendig

Het hele ontwerp is zo gemaakt dat het centrum weer toekomstbestendig is én waarbij ook naar duurzaam gebruik van materialen is gekeken. Bestaande onderdelen worden zoveel mogelijk hergebruikt, zoals bestrating en meubilair.

Planning

De gemeente zal de detailplanning afstemmen met ondernemers. Waarschijnlijk betekent dit dat de schop dit najaar in de grond gaat en we medio 2022 een sfeervol én functioneel centrum hebben.

Wilt u reageren?

Stuur dan een e-mail met uw reactie naar j.schreurs@brouwers.com.