Open Monumentendag

maandag 26 augustus 2019

Zaterdag 14 september Open Monumentendag in de gemeente Beesel

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is van 10.00 tot 17.00 uur weer de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag. Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel, samen met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. IVN en VVV Beesel-Reuver, doen dit jaar weer mee en wel alleen op zaterdag 14 september.

Het thema is: ‘Plekken van plezier”. De organisatie heeft weer een gevarieerd programma samengesteld, dat plaats vindt in het dorp Beesel.
Dit programma met te bezoeken punten kan die dag worden afgehaald tussen 10.00-16.30 bij eetcafé De Troubadour aan de markt in Beesel, of downloaden op www.maas-enswalmdal.nl

Programma (alle activiteiten zijn gratis):

Windmolen De Grauwe Beer

Beltkorenmolen ‘De Grauwe Beer’ is oorspronkelijk een houtzaagmolen, die in 1604 of 1614 door Dirick Sybrantszoon in Zaandam gebouwd werd. Het is de oudste bovenkruier van de Zaanstreek en waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. De windmolen zal bij redelijke wind in werking zijn.
Locatie: Kerkweg in Beesel
Tijden: De molen is vrij toegankelijk van 10.00-16.30 uur.

Kerkhof Ouddorp

In Ouddorp, de oude kern van het dorp Beesel, ligt een kerkhof met oude graven van adellijke families, een oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog en de 12de-eeuwse fundamenten van de oudste kerk van het dorp Beesel. Op deze dag zijn er onder leiding van de Beeselse dorpsgidsen speciale rondleidingen op het oude kerkhof.
Locatie: Ouddorp Beesel
Tijden: 11.15, 13.45 en 15.45. Duur: ½ uur

De Mortel met tuin

De Mortel is een herenhuis uit het einde van de 18de eeuw met een mooie tuin met bijzondere bomen en planten. Gidsen van het IVN zullen hier een rondleiding verzorgen. Laat U tevens verrassen door verhalenverteller Frits Criens op een aparte locatie.
Locatie: Burg. Janssenstraat 1 Beesel
Tijden: 10.30, 13.00 en 15.00. Duur: 1 uur

Kasteel Nieuwenbroeck met tuin

Kasteel Nieuwenbroeck werd rond 1560 gebouwd op de plek van een versterkte boerderij genaamd ‘Tgen Broick’; vandaar ook de naam Nieuwenbroeck. In de prachtige tuin met bijzondere bomen en planten zullen gidsen van het IVN een rondleiding verzorgen.
Locatie: Kasteel Nieuwenbroeck 1a Beesel
Tijden: 10.30, 13.00 en 15.00. Duur: 1 uur

St. - Gertrudiskerk

De 19de-eeuwse kerk was opgetrokken in neobarokstijl. Tussen 1925-1929 werd de kerk in neogotische stijl aangepast naar een ontwerp van de Roermondse architect Caspar Franssen. In de kerk keramiek van kunstatelier St. Joris uit Beesel. Onder leiding van de dorpsgidsen wordt een rondleiding verzorgd.
Tijden: 10.30, 13.00 en om 15.00. Duur: ½ uur

Meulehoës

Het Meulehoës was vroeger het woonhuis van de molenaar van de Beeselse standaardmolen. Het is het ook het geboortehuis (1877) van bisschop Mgr. Johannes Theelen en nu de huisvesting van kunstenares Cindy Heldens. Tijdens de Open Monumentendag zal zij haar atelier openstellen. Ook zullen oude ansichten van het monumentale pand aan de vroegere Dorpstraat te zien zijn en zal zij desgewenst vertellen wat zij in de loop der jaren aan informatie over dit mooie pand verzameld heeft.
Locatie: Monseigneur Theelenstraat 30 Beesel
Tijden: Het atelier is vrij toegankelijk van 10.00-16.30 uur.

Eetcafé De Troubadour

Het huidige pand dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw (Huis De Cruijsberg) en was toen in gebruik als herberg en brouwerij. Het pand is het geboortehuis van burgemeester Janssen (1863-1903). In de zaal zal de film “Plekken van plezier” worden vertoond met oude beelden van Beesel.
Locatie: Markt 7 Beesel (Troubadour)
Tijden: vanaf 10.30 elk half en heel uur

Informatie: w.luys@home.nl of 077-4743098