Bepaal uw koers: ‘Samen aan de keukentafel’!

maandag 6 mei 2019

Provincie Limburg start coaching traject voor stoppende agrarische ondernemers

Om de steeds groter wordende maatschappelijke knelpunten van de veehouderijsector aan te pakken en naar de toekomst toe een gezonde, duurzame sector te creëren, start de Provincie Limburg samen met gemeenten uit Midden- en Noord-Limburg een coaching traject voor stoppende agrarisch ondernemers. Doel is om stoppende ondernemers één op één te ondersteunen en te begeleiden bij het maken van belangrijke keuzes. Geïnteresseerde veehouders kunnen zich aanmelden of meer informatie vinden op het digitaal loket ‘Samen aan de keukentafel’ dat van 1 t/m 21 mei 2019 wordt opengesteld.

Limburgse veehouders maken deel uit van een sector die wereldwijd een vooraanstaande positie heeft verworven, maar in haar eigen regio tegen steeds grotere knelpunten aanloopt. Met het oog op een gezonde, duurzame toekomst voor de sector, staan veehouders voor belangrijke keuzes: Investeren in innovatie? Zoeken naar nieuwe verdienmodellen? Stoppen?
Naar aanleiding van deze ontwikkelingen in de veehouderij, heeft de Rijksoverheid landelijke regelingen opengesteld, die met name voor varkenshouderijen, mogelijkheden bieden om te stoppen. Om agrarisch ondernemers hierin te ondersteunen, stelt de provincie Limburg dit jaar onafhankelijke, betrokken en professionele coaches beschikbaar, die aan de keukentafel, samen met de ondernemers bekijken hoe hun bedrijven geholpen kunnen worden. Vragen als ‘Welke toekomst heb ik? Hoe kan ik doorpakken? En waar vind ik ondersteuning?’ worden door de coaches samen met de ondernemers opgepakt.

Digitaal loket

Limburgse veehouders die bezig zijn met hun toekomstige koers en zich aangesproken voelen door deze aanpak kunnen zich inschrijven bij het digitale loket ‘Samen aan de keukentafel’. Het loket wordt opengesteld van 1 t/m 21 mei 2019 door de Provincie Limburg, samen met de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De werkzaamheden met betrekking tot het loket worden gecoördineerd door de gemeente Nederweert. Vanaf juni worden positief beoordeelde inschrijvingen opgepakt in het vervolgtraject, waarbij de coaches met de ondernemers in gesprek gaan over de mogelijkheden en oplossingen voor hun bedrijven.

Criteria coaching traject

Het coaching traject biedt in eerste instantie plek voor zestig bedrijven. Inschrijvingen worden van 23 t/m 29 mei beoordeeld aan de hand van drie criteria:

  1. varkensbedrijven die overwegen deel te nemen aan de warme sanering voor varkenshouderij,
  2. bedrijven die zijn aangemeld voor stoppers 2020,
  3. Overige bedrijven.

Indien er per 21 mei minder dan zestig aanmeldingen zijn, blijft het digitaal loket langer geopend en geldt deelname op volgorde van binnenkomst.

Schrijf u in en bepaal uw koers!

Gaat u de uitdaging aan? Agrarische ondernemers kunnen zich tussen 1 en 21 mei aanmelden voor ‘Samen aan de keukentafel’ via het digitaal loket www.limburg.nl/aandekeukentafel. Bezoek het digitaal loket ook voor meer informatie! Schrijf u in en bepaal samen met een onafhankelijke coach uw koers voor de toekomst!

Informatie brochure mei 2019. Samen aan de Keukentafel:Wat wordt mijn koers? (PDF, 3.8 MB)