Schone Maas Limburg

dinsdag 26 maart 2019

Gemeente Beesel werkt aan het opschonen van de oevers langs de Maas in Limburg. Dit doen wij samen met diverse partijen binnen het project ‘Schone Maas’. Na een ‘hoogwaterperiode’ blijft er veel zwerfafval op de oevers en in de uiterwaarden achter. Om dit tegen te gaan informeren wij onze inwoners over het zwerfafvalprobleem en organiseren we in maart samen met WSV de Draekevaarders en  in april samen met IVN de Steilrand in Reuver schoonmaakacties. Wie mee wil doen kan informatie vinden op www.schonemaas.nl/limburg. Wilt u meehelpen bij deze acties? Dan bent u uiteraard van harte welkom.

De leden van WSV de Draekevaarders gaan op zaterdag, 30 maart samen met vrijwilligers aan de slag in Rijkel in Beesel. Zij vertrekken vanaf de haven in Rijkel vanaf 9.00 uur.  Aanmelden voor de acties kan via een mailtje anne-marie.schoolmeesters@beesel.nl.

Bij hoogwaterstand wordt de datum verschoven.

Zwerfafval, een gevaarlijk probleem

Zwerfafval langs het water is een actueel probleem. Het zorgt niet alleen voor een lelijk landschap-beeld, het is ook slecht voor het milieu, de flora en fauna en de mens. Daarnaast veroorzaakt het ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen. Grote plastics veranderen door zonlicht en golfslag in ‘microplastics’, die niet meer uit het water te verwijderen zijn. Het gevolg: talloze dieren krijgen de microplastics binnen, waardoor het uiteindelijk ook weer op ons bord belandt!

Samen oevers opschonen

Er blijft ieder jaar na hoogwater veel troep op de oevers van de Maas en in de uiterwaarden achter. Daarom werken o.a. provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders, waterschappen en IVN Limburg samen in het project Schone Maas. Verenigingen en groepen inwoners worden aangemoedigd mee te werken door een stuk langs de Maas op te schonen. In 2017 zijn alweer veel oevers schoongemaakt. Er zijn in totaal 3735 vuilniszakken gevuld met, met name, plastic afval gevuld en afgevoerd! Er is echter nog veel werk te verzetten, dus alle hulp is ook in 2018 weer welkom!

Meer informatie

Wilt u weten hoe u kunt bijdragen aan de oplossing voor het zwerfafvalprobleem? Of wilt u meehelpen opschonen? Kijk op www.schonemaas.nl/limburg
Voor informatie over de acties in de gemeente Beesel kunt u contact opnemen met anne-marie.schoolmeesters@beesel.nl of telefonisch 077-474 92 92.