Omgevingsvergunning aanvragen

Hieronder leest u hoe u in 3 stappen een omgevingsvergunning aanvraagt.

Stap 1: Vergunning wel of niet nodig?

Wilt u iets aan uw omgeving veranderen? Dan heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Staat uw pand op de monumentenlijst? Dan heeft altijd een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningscheck via Omgevingsloket online om te controleren of u een vergunning nodig heeft. Dit duurt een paar minuten. 

Stap 2: Check het bestemmingsplan

Blijkt uit de vergunningscheck dat u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt een omgevingsvergunning aanvragen als uw project voldoet aan de regels van het bestemmingsplan. Een overzicht van de bestemmingsplannen vindt u op de landelijke website van Ruimtelijke Plannen.
Voldoet uw project niet aan de regels van het bestemmingsplan? Dan gaat de gemeente eerst na of ze via een Omgevingsvergunning medewerking willen verlenen aan uw bouwplan.

Stap 3: Aanvraag indienen

Voldoet uw project aan de regels van het bestemmingsplan? Dan kunt u een Omgevingsvergunning aanvragen via Omgevingsloket Online. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Bent u een ondernemer? Dan heeft u eHerkenning nodig. Vervolgens kunt u online de status van uw aanvraag volgen.

Kosten

Aan een aanvraag omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. U vindt de kosten voor een omgevingsvergunning in de tarieventabel bij de legesverordening.

De gemeente berekent de leges op basis van de bouwkosten. De bouwkosten baseert de gemeente op actuele eenheidsprijzen (PDF, 171.6 kB).

Procedure

Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan wordt deze automatisch doorgestuurd aan de gemeente. Als de aanvraag compleet is, zijn er twee behandelprocedures:

  • Eenvoudige aanvragen behandelt de gemeente binnen 8 weken.
  • Uitgebreide aanvragen behandelt de gemeente binnen 6 maanden.

De gemeente mag deze termijnen één keer met 6 weken verlengen. De meeste aanvragen zijn eenvoudige aanvragen. Het komt zelden voor dat er sprake is van een uitgebreide aanvraag.

Meer informatie